Skriv på ditt modersmål

De allra flesta har bara ett modersmål. Det är det de hörde i mammas mage, det de intonerade på när de jollrade. Det är det de talade mellan tre år sålder och skolstarten. Barn som lär sig tala är tämligen lätta att få tvåspråkiga, speciellt om föräldrarna har olika modersmål och  talar detta med barnet. Någonstans kring tre års ålder börjar dock barnet att knyta sociala kontakter. Där kommer det språk som umgänget talar att bli det dominerande.

En amerikan gjorde ett test och lärde sitt barn att prata det påhittade filmspråket klingon (pratas i science fiction-serien Star Trek). Språket har grammatik och tillräckligt ordförråd för att tillåta översättningar av Shakespeare. Barnet blev helt tvåspråkigt tills kompisar började komma in i bilden. Sedan tog engelskan över. Som vuxen kan personen inte längre minnas att denna har pratat klingon.

I den här länken pratas det om det allra viktigaste när det gäller att kunna ett språk, nämligen idiom. Läs och begrunda noga, innan du funderar på att skriva på något annat språk än ditt modersmål. Visserligen finns det ett fåtal som kan göra det, men dessa är betydligt färre än man kan tro. Däremot är det tämligen vanligt att någon kan ett språk till tillräckligt bra för att kontrollera en översättning till det språket, men då har en professionell översättare som har språket i fråga som sitt modersmål först översatt.

https://www.theparisreview.org/blog/2018/08/15/pop-songs-in-english-written-by-native-speakers-of-swedish/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s