Om Anna Gable

Jag är examinerad språkkonsult i svenska med en fil. kand. i samma ämne från Stockholms universitet och har arbetat professionellt med text sedan 1996.

YRKESLIV

I dag arbetar jag som lektör för skönlitteratur, håller skrivkurser, bland annat i samarbete med Folkuniversitetet och Vuxenskolan och coachar författare så att de kommer vidare.

Som lektör arbetar jag direkt med författaren och finns sedan 2015 listad som ”rekommenderad frilanslektör” hos Bonniers Type & Tell. Ibland tar jag också uppdrag åt HOI-förlag. Mer om själva tjänsten kan du läsa på här, under ”tjänster”.

Som skrivcoach använder jag, utöver mina kunskaper om språket, bland annat verktygen:
* målbildsprogrammering
* förändra beteenden
* NLP-baserade tekniker
* förändra känsloläge
med mera. Jag arbetar också med mental träning, på samma sätt som för en idrottare som vill vinna ett mästerskap.

Jag är även språkkonsult för bruksprosa, håller skrivkurser på arbetsplatser och utbildar i retorik både i grupp och privat. Jag har arbetat med mottagaranpassning på bland annat SEB och Finansinspektionen.

Dessutom håller jag föredrag om att hålla föredrag, retorik blandat med presentationsteknik och mikrofonteknik. Jag har bland annat hållit kurser om detta hos Försvarets Materielverk. För den som känner skräck inför att tala för publik, oavsett om det är som författare eller på andra arbetsplatser; har jag botemedlet i form av coachning via mental träning.

CV – lektör, språkkonsult, skrivcoach och retoriker
* Fil.kand. med språkkonsultverksamhet som huvudämne – Stockholms universitet (inkluderar även: historia 40 p och musikvetenskap 40 p)
* Examinerad språkkonsult i svenska från språkkonsultlinjen – Stockholms universitet (120 p), (inkluderar: textanalys, språkvetenskaplig teori och metod, teorier och metoder av analys för kommunikation, språkbruk, variation och språkförändring, språkplanering och språkvård  språkfilosofi, språkpsykologi, språkhistoria, semantik och terminologi, grammatik, grafisk formgivning etc.)
* Praktisk svenska – Stockholms universitet  (20 p)
* Projektledarutbildning – SEB internutbildning
* Diplomerad och certifierad coach – Praesto training AB
* Workshopledare – SEB internutbildning
* Webbmaster, grund och fortsättning – SEB internutbildning
* Dramaturgi och improvisation – Improvisationsgruppen
* Scenario planning – Kairos future
* IMAP-metoden – Information mapping
* Besluts- och författningsskrivning – Regeringskansliet

MITT FÖRFATTARSKAP

Jag skrev min första kapitelindelade bok när jag var 10-11 år. Den handlade om hästar och om spöken. Fantastik har alltid haft en plats i mitt hjärta. Hittills har allt som jag skrivit innehållit någon form av övernaturliga inslag, spöken, flygande mattor, legender som tar form eller helt främmande världar.

Utgivna böcker
* Ghosts, Drugs & Rock n’Roll, roman, Ambar förlag 2012, bok & e-bok
* Mattan och andra noveller, novellsamling, Ambar förlag 2014, bok & e-bok (nominerad till ”bäst av fem” i Selmapriset 2015)
* Maskinblod 3, antologi, Affront förlag 2014, med novellen ”Stålfjäder”, bok
* Hirgons källa, antologi, Ambar förlag 2014, med novellerna ”Blodmåne” samt ”Kvittera in” bok & e-bok.
* Kvittera in, novell, Ambar förlag 2014, e-bok

Pågående skrivprojekt
* Trollkarlen från Halja (arbetsnamn) – roman, en ungdomsfantasy i cirkusmiljö
* Och en flaska rom (arbetsnamn) – roman, en äventyrsroman bland pirater och legender på sjön under 1700-talet
Båda är skrivna och i olika stadier av redigering.
* Börja författa (arbetsnamn) – en faktabok för dig som vill börja skriva skönlitteratur
Planeringsstadiet

Annat än text
När jag inte arbetar tycker jag om att läsa (jo, även då) eller ge mig ut på äventyr, som att segla ostindiefararen Götheborg, rida, flyga aerobatics eller klättra i berg. Jag gillar djur, natur, musik, foto och att vara med mina vänner.

Planer för 2016 är att medverka i 24-timmarsseglingen med skonaren Ingo, samt att medverka till att få ut den 101-åriga isbrytaren S/S Sankt Erik från kaj igen.

DSCN7833
Lycklig till väders på Götheborg

_pb074
Härlig klättring i Schweiz

_aftmitt
Aftonbladet sport skrev om mig och mitt flygande
_flyg_dn
Bild från DN

_riddare
Som riddare under medeltidsveckan i Visby

Annonser