Dikt midskepps

En antologi med berättelser från sjön där Anna Gable deltar med novellen ”Holländarens son”.

Dikt midskepps kommer att presenteras på bokmässan i Göteborg 2019. Det officiella boksläppet och försäljningsstart blir den 24 oktober på Katarina Sjöfartsklubb i Stockholm.

 

Dikt-midskepps-frams.jpg

Författarpresentationen

Berättelsen i den här antologin är en fristående början på min kommande roman “Förintaren”, där skrock och legender från de sju haven får liv. Berättelsen handlar om gamla tiders ostindiefarare, om en vänskap som ska bli livslång och om en ökänd sjöfarare som ingen vill möta när det stormar. Hur legenden sitter ihop med berättelsens huvudperson Louis kanske du redan nu kan ana!

Tidigare har jag kommit ut med romanen ”Ghosts, drugs & rock n’roll”, novellsamlingen ”Mattan och andra noveller” (nominerad till finalen i Selmapriset 2015) samt medverkat i flera olika antologier, bland annat Bokanjärernas ”Kasta loss” från 2017.

Egen sida

Länk till antologins egen sida

ISBN

(kommer vid releasen)

Förlag

Bokanjärerna förlag

Hans Claesson om titeln

Bägge dessa ord har, var för sig, flera betydelser. Dessutom förekommer de i många olika sammanhang och talesätt.  Inte minst som sjötermer. Dock inte så ofta tillsammans på detta sätt men nu är detta frågan om en ordlek. Avsedd att väcka uppmärksamhet och stimulera till nytänkande utanför de normala rutinerna.
Med hjälp ifrån SAOL, ordböcker och nätet ger jag här en liten bakgrund till dessa intressanta ord.

Substantivet dikt

1 En speciellt utformad text som normalt skrivs av poeter.

2 En osanning, myt, skröna.

Verbet dikt|a

1 Att författa poesi.   2 Att täta fogar etc.  Engelska: caulk, chinse.

Adverbet dikt

1 Tätt, nära. Snickaren sätter hyllan ”dikt an”
2 Sjöterm: ”Så hårt det går”, ”Hård, hårt”. Engelska ”Hard”, ”Close”. Dikt styrbord, dikt babord och dikt bidevind är vanliga begrepp till sjöss.

Midskepps

1: En tänkt mittlinje från för till akter på ett fartyg
2 Ett område mitt i fartyget 3 När rodret står i 0 grader .
Så även om ”Midskepps!” är det normala kommandot för att lägga rodret till 0 grader så tror jag att vilken befaren rorsman som helst förstår att när lotsen skriker ”Dikt midskepps” så gäller det att få rodret tillbaka till 0 grader, fort som bara fan!
Men å andra sidan – är det intendenten som kallar till ”Dikt midskepps” – så kanske det är fartygets trubadur eller poet som skall uppträda midskepps med en strof eller en tonsatt skröna!