Varför anlita mig

Jag har jobbat som lektör och språkkonsult sedan 1996. På vägen har jag läst alla möjliga och ibland även omöjliga manus. En del är helt enastående men de allra flesta behöver arbetas igenom för att nå fram till utgivning. Hur det ska arbetas igenom beror givetvis på var du har dina styrkor och svagheter. Inget manus är det andra likt.

Det finns manus med en fantastisk intrig som ligger dolt under ett språk som inte fungerar. Det finns manus som är mycket vackert skrivna rent språkligt men med ytliga karaktärer eller en berättelse som aldrig blir intressant nog.

Förlagen får så många manus att det krävs perfektion inom alla områden för att lyckas. Om du istället funderar på att ge ut själv, se till att din bok blir läst genom att överträffa de stora drakarnas utgivning, inte för att ditt manus inte var bra nog. Författarförbundet klagar i dag på att de får in så många dåliga egenutgivna böcker. Givetvis ska ditt inte hamna i den kategorin! Det är därför du behöver lika mycket hjälp som en etablerad författare får av sin redaktör på förlaget.

En lektörsläsning innebär i många fall att chanserna att bli publicerad ökat betydligt. Det ska dock sägas att det inte är någon garanti. Som författaren äger du din text och gör ändringar (eller låter bli) efter lektörsläsningen.

Under sommaren 1996 började jag arbeta professionellt med text. De lektörsomdömen som jag skriver blir oftast mycket uppskattade. Ord som ”genomtänkt”, ”Precis vad jag behövde” och liknande, återkommer ofta. Det är också vanligt att författare kommer tillbaka efter en redigeringsvända och ber mig läsa manuset igen, alternativt att de återkommer med nya manus eftersom det har varit ”ett vinnande koncept” (och kommer du tillbaka får du rabatt). Nederst på den här sidan kan du läsa vad några av ”mina” författare har sagt.

Inom facklitteratur har jag arbetat åt stora koncerner och statliga verk som SEB, Finansinspektionen och Försvarets materielverk. Till min examen som språkkonsult har jag även lagt till en kurs på Regeringskansliet i författningsskrivning.
Jag skriver själv också, och har bland annat fått fina recensioner av Jonas Thente i DN. Det här innebär att jag ofta är i din sits och får ta emot åsikter om mina texter. Det gör att jag har en stor förståelse för det du är med om. Längtar och våndas på samma gång. För trots att jag har varit lektör i mer än tjugo år kan jag inte lektörsläsa mina egna texter. Det finns ingen möjlighet. Som jag skrev ovan blir författaren snabbt hemmablind. För egen del söker jag alltid en lektör som är med i Lektörsförbundet, som har lång erfarenhet och har hjälpt flera författare att slipa den råa texten till en gnistrande diamant. Det är på exakt det sättet som jag även vill hjälpa dig!

När du lämnar in ditt manus läser jag det alltid två gånger, först rakt igenom för att skaffa mig en överblick och sedan långsamt medan jag antecknar. Jag börjar också med stolpar till själva lektörsutlåtandet, som sedan i sig tar några dagar att skriva färdigt, eftersom jag är noga med att det ska bli pedagogiskt, så att du har någon hjälp av det när du ska redigera.