Här kommer min julklapp, eller är det en luck-klapp, kanske? Den innehåller tjugofyra tips som du kan ta till om du har svårt att komma igång eller fortsätta med ett manus.

- Intervjua dina karaktärer. Om de inte lever i en tid eller plats där en vanlig intervju passar får du improvisera genom att fundera på hur bifigurer får reda på saker om din huvudperson i den värld de lever i. Kanske är det en sagoberättare som sitter på torget och talar om din huvudperson, eller så är det någon som knäcker koden till ett främmande språk och förstår saker om karaktären. Det viktigaste är att du skriver ner både frågorna och svaren.
- Prata om ditt manus med en vän eller med någon annan som skriver. Ofta dyker idéer upp när du berättar högt om ditt manus.
- Gör en spellista att ha när du skriver. Vad lyssnar din huvudperson på. Och antagonisten? Vilken musik skulle passa som bakgrund om du gjorde en kameraåkning över en sida i ditt manus?
- Fråga dig var du befann dig när du kom på någon annan bra scen som du har skrivit. Försök att upprepa både tid, plats och andra attribut som fanns med då.
- Fundera på vem som ska läsa ditt manus när det har blivit en bok. Hur vill du att de ska känna sig? Hur kan du hjälpa dem att nå dit?
- Skriv i första hand till en person. Om det inte finns någon lämplig i din omgivning, hitta på den du skriver för!
- Avsluta inte ett kapitel och stäng datorn. Du har säkert kapitelslutet i huvudet. Avsluta därför några meningar tidigare. Nästa gång börjar du med att skriva ner slutet och när du ändå är igång kan det hända att resten kommer av bara farten.
- Gör research. Ibland känns det att ett manus behöver vila. En karaktär kanske behöver få tid att fundera, sörja eller bara ha det bra. Låt karaktären få en paus. Alltså genom att ge av din riktiga tid. Medan karaktären gör sin grej kan du ägna dig åt att göra mer research. Både du och karaktären återgår till manuset när ni är mogna att fortsätta umgås.
- Rita dina karaktärer. Kan du inte rita, lek en stund med appar som Artbreeder. När du funderar på hur dina karaktärer ser ut, hur de rör sig och agerar får du mer information om dem. Kanske var det just det som saknades?
- Skriv inte tills det tar tvärstopp, utan unna dig att sluta medan du känner dig duktig och har flyt. Det kan bli ett kapitel till senare samma dag, eller nästa. Behåll suget efter att få skriva mer.
- Gör något som du absolut inte kan kombinera med att skriva: ta en dusch, baka bröd, ge dig ut och spring eller vad som helst. Ofta får man bra idéer när man inte har möjlighet att skriva ner dem. Se till att memorera vad som än kommer och skriv ner det så snart du kan. Det kanske inte passar in precis där och då, men kan mycket väl komma till användning senare i manuset. Och medan du skriver ner det kanske även det du behöver just nu dyker upp.
- Vill du hellre skriva en helt ny idé som du har fått? Skaffa ett system för hur du samlar idéer. När du väl har skrivit ner den och lagt den i sin ”lagerhylla” vet hjärnan att idén inte är bortglömd. Förhoppningsvis har den då åter tid för det du skriver just nu.
- Byt perspektiv. Skriv samma scen som du redan har fått färdig, men ur en annan karaktärs ögon. Det kan göra att du får veta mer om den personen och kanske är det precis det som behövs för att komma vidare.
- Har du använt alla sinnen? Du kanske ser ditt manus framför dig. Men hur låter det? Hur luktar det? Vad smakar maten? Hur känns det att ta på olika saker?
- Välj ut fem nyckelord i ditt manus. Skriver du om ett hästfolk är säkert ett nyckelord ”häst”. Skriver du om sjöfarare är det nog istället ”båt”. Associera sedan fritt till nyckelorden, utan att lägga något värde i hur det blir. Ordkedjan (eller kedjorna) kan ge upphov till nya idéer.
- Ställ en äggklocka och skriv om vad som helst under fem minuter. Ta paus och upprepa. Blir det inget av värde kanske det kommer något bättre nästa gång.
- Prova att skriva på en helt ny plats. bara att byta plats hemma kan ändra saker, men du kan givetvis också prova en helt ny miljö (tänk bara på att det bör vara coronasäkert).
- Skriv samma tid varje dag. Precis som att vi börjar känna oss hungriga framåt lunch eller middag kan det också vara så att din skrivlust går igång ett visst klockslag som du lär in.
- Skriv en sammanfattning av ditt manus på ett annat språk, som om du skulle berätta om det för en vän i ett annat land.
- Formatera om texten som du redan har och läs den. När orden inte står på det invanda stället kan det hjälpa dig att läsa den på ett nytt sätt och hitta nya vändningar.
- Byt skrivsätt. Använder du datorn, testa att skriva för hand och tvärt om. Eller varför inte damma av en gammal skrivmaskin.
- Läs skrivtips. När du läser skrivtips kan det hända att du kommer på att du ska använda just det tipset i någon av dina scener som ännu inte är skriven.
- Läs en bok i samma genre som du själv skriver i. Har du hittat till den här kalendern kan du säkert också hitta lämpliga böcker hos Fantastikbokklubben.
- Var snäll mot dig själv! Se det du redan har gjort och njut av det som är färdigt. Se till att få egenvård, som att kontrollera om du sover ordentligt, om du får nog med frisk luft och att du äter bra. Strunta i ”den lidande konstnären” och uppmuntra dig själv varje gång det går framåt.

Lycka till!
/Anna
I min blogg finns det också en hel rad andra skrivtips som du kan ta del av. Jag hjälper dig också gärna med ditt manus. Läs mer under ”Skrivtjänster”.