Skrivkurs

Jag har hållit skrivkurser både för privatpersoner som skriver skönlitteratur och för företag som vill vidareutbilda sina medarbetare. På programmet har jag kurser för nybörjare, fortsättningselever och avancerade författare.

Kommande skrivkurser

Just nu finns det en inplanerade kurs: Grundkurs i hypnos för författare

Om en kurs inte är utannonserad kan du samla ihop minst sex personer och efterfråga den. De flesta av mina kurser går i Stockholm, men jag kommer gärna till andra orter mot resa och logi (vandrarhemsstandard eller rum hos någon kursdeltagare går utmärkt).

Om mina kurser

Alla kurser innehåller omväxlande föreläsning och övningar så att du alltid är delaktig.

Kurs 1 – 3: Kurs 1 är en översiktskurs som tar dig igenom allt du behöver tänka på när du skriver, men går inte på djupet. På del 2 och 3 får du fördjupa dig i olika områden. Du bör gå kurs 1 – 3 i rätt ordning, eller ha motsvarande erfarenhet från den tidigare nivån.

För ”Grundkurs i hypnos” och ”Temakurs för författare” behöver du inte ha gått mina andra kurser tidigare.

”Skrivkurs på företaget” behandlar bruksprosa och har fokus på mottagaranpassning.

1. Översiktskurs i skönlitteratur

Du får en genomgång av den vanliga dramatiska kurvan och lär dig om gestaltning, karaktärer och dialog. Du får också lära dig tekniska delar som perspektiv och tempus samt hur du får läsarna att tro på det du skriver. Du behöver inte ha ett påbörjat skrivprojekt, men om du har det kan du använda dig av det under övningarna.

2. Fortsättningskurs i skönlitteratur

Vad är viktigt när du gör research och hur mycket av researchen ska in i manuset. Du kommer att jobba med karaktärsfördjupning och de olika rollerna som kan finnas med i ett manus.  När blir de stereotypa och när får de liv? Du får prova vad som ändrar tempot i din berättelse samt vilka tempon som passar till vilken del av dramatiken. Det blir också övningar där du får prova olika sätt att bygga upp stämning och att snabbt byta stämning. Till kursen är det bra om du har en manusidé färdig.

3. Avancerad kurs i skönlitteratur

Du får prova att arbeta med olika former av dramatiska kurvor, vilken som passar olika genrer och även hur du kan förena flera sätt att se på dramatiken i ditt manus. Du lär dig att bygga tidslinjer och att plocka isär vad som är manusets fabula, intrig och narrativ för att sedan sätta ihop delarna igen. En av övningarna är att se vad som händer när du stuvar om tidslinjen i ditt manus. Kursen förutsätter att du har ett pågående romanprojekt som råmanus, alternativt med ett väl utbyggt synopsis.

Grundkurs i hypnos för författare

På den här kursen får du lära dig mental träning och självhypnos så att du enkelt kan bli ett med dina karaktärer. Att visualisera och se det som händer i ditt manus är samma teknik som idrottsmän använder för att träna sig på en viss uppgift, eller för att sjunka in i rätt tillstånd inför ett avgörande moment. Precis som en idrottsman får du lära dig hur du kan få igång och stänga av det här tillståndet på beställning. För att få ut så mycket som möjligt av kursen är det bra om du har skapat några av karaktärerna till ditt manus, så att du kan jobba med dem.

Temakurs för författare

Den mest populära temakursen är att skriva fantastik. Du får lära dig mer om vad du behöver tänka på när du bygger en egen värld. Vi diskuterar påhittade språk och karaktärer som inte är mänskliga. Du får lära dig mer om hur du bygger ett trovärdigt magiskt system. Och mycket mer. Du behöver inte ha ett påbörjat skrivprojekt, men om du har det kan du använda dig av det under övningarna.

Skrivkurs på företaget

På en skrivkurs i bruksprosa får du lära dig om klarspråk och att anpassa en text till mottagaren. Vi går igenom fällor inom så kallat juristspråk och myndighetsspråk. Du får lära dig hur viktigt det är att det står vem som ska göra vad i interna instruktioner. Kursen innehåller också övningar i vilket språk som är fint och fult, rätt och fel samt bra och dåligt. Om du vill använder vi avpersonifierade texter från er egen verksamhet. Kursen vänder sig i första hand till avdelningar som skriver interna instruktioner, gör presentationsmaterial, har brevkontakt med kunderna, skriver projektbeskrivningar etc.

 

Vad kunderna säger

Jag går den [skrivkurs] nu hos Anna och kan bara säga att det är en superkurs. Det ger så otroligt mycket inspiration, men blir så peppad att skriva mer och även om jag är halvvägs in i min roman så har det varit helt magiskt att gå kursen. Sitter och längtar till nästa tillfälle i studiecirkeln varenda dag mellan gångerna. – Maria, deltagare på skrivkurs

Annas har visat stor förståelse för hur man anpassar en text till mottagaren så att innehållet blir läst, förstått och använt. Hon har på ett pedagogiskt och sakkunnigt sätt behandlat både språkets form och den pedagogiska förpackningen av materialet. Annas engagemang för kundens uppdrag gör att resultatet av hennes arbete kan nyttjas i organisationen även framöver. – Kennet Jonsson, FMV

Helgens skrivkurs var roligare än förväntat. Tack Anna Gable. – Alexander, deltagare på skrivkurs

 

Samarbeten

Jag har bland annat hållit kurser för:

  • Folkuniversitetet
  • SEB
  • Finansinspektionen
  • Medborgarskolan
  • Studieförbundet vuxenskolan
  • FMV
  • SF-Bokhandeln
  • Stockholms Tolkiensällskap

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s