Lektörsläsning

Lektörsläsning

En lektörsläsning innebär i många fall att chanserna att bli publicerad ökat betydligt. Det ska dock sägas att det inte är någon garanti. Som författaren äger du din text och gör ändringar (eller låter bli) efter lektörsläsningen.

Jag är Examinerad språkkonsult i svenska och har arbetat professionellt med text sedan 1996.

De här punkterna finns med i en lektörsläsning från mig:

 • Dramaturgi & story (hur berättelsen är vävd)
 • Tidslinje & konstruktion (logik eller luckor? tempo, framåtrörelse)
 • Håller intrigen? (har den balans och trovärdighet)
 • Karaktärer (protagonist, antagonist och bipersoner – deras utveckling)
 • Dialog, gestaltning och variation i texten

Andra punkter kan också komma till, som till exempel om världsbygge eller skapade språk om du skriver fantastik.

Det jag inte ser på:

 • Korrektur
 • Språkliga fel (jag brukar påpeka dem en gång, men rättar inte om de är återkommande)
 • Grafisk utformning (som ovan, du kan få ett engångspåpekande).


Format

Manuset ska skickas som en fil i Word, så att jag kan formatera den för mina anteckningar. Har du inte Word, hör av dig så kommer vi överens om något innan starten.


Priser

All lektörsläsning inkluderar kommentarer till manuset. Jag använder faktureringsfirma.

Lektörsläsning, roman eller novellsamling

500 kr + 11 öre per ord + moms. (har du vettiga marginaler och dubbelt radavstånd motsvarar detta cirka 25 kr per sida, om du vill jämföra, detta är dock inte priset)

Lektörsläsning, kortroman, novell eller synopsis

3500 kr + moms. (Upp till 150 sidor, därefter se roman.)

Lektörsläsning poesi

1000 kr + 50 öre per ord + moms

Lektörsläsning, fackbok

900 kr + 12 öre per ord + moms.

Rabatt om jag läser om samma manus

Om du vill att jag läser ditt manus en andra gång, när du har bearbetat det, ger jag 15 procent i rabatt.

Rabatt för återkommande kunder

Du får alltid 10 procents rabatt om jag har lektörsläst något av dina manus tidigare.

Boka en tid eller först till kvarn …

Jag tillämpar turordning, så tiden för lektörsläsningen kan variera beroende på hur många som står i kö. Du kan också boka en tid för att vara säker på att få ditt manus läst en viss period. Då gör du en delbetalning på 500 kronor som sedan dras av från avgiften. Du får ett datum då jag startar med din text. Har du inte bokat gäller först till kvarn.

handskrift_200px

Vad kunderna säger

Oj, vad du är duktig! Inte undra på att man vill fråga på 🙂 Tack så mycket, detta kommer med i mitt vidare arbete … – Sofia Rhedin

Jobbar mig igenom dina många kommentarer. Stort tack för att du vågade skicka med dem. Mycket nyttiga! Tar jag tag i tempo, karaktärer och miljöer med nya ögon. – Anders Blomström

Tack för din fantastiska läsning och dina kommentarer Anna! Helt förstummad över dina insikter och avslöjanden! – Yvonne Waern

Annonser

2 reaktioner till “Lektörsläsning”

 1. Hej Anna!
  Håller på med en total omarbetning av mina historiska roman ”Dödsbasunen”. Ursprungsversionen läst och kommenterad av en lektör. Min goda vän Kajsa fungerar nu som min lektör och diskussionspartner. Hon har god känsla för och hög kompetens för språk och logik. Vi bor trettio mil från varandra och korresponderar så gott som dagligen. Vi har så trevligt tillsammans i ett berikande samarbete. När den nya versionen ligger klar kan det bli aktuellt med en lektörsgranskning av utomstående person. Handlar om ett femtiotal kapitel som fördelas på ca 350 sidor. Texten handlar om Carl XII:s krig i Polen, hans belägring av staden Thorn 1703. 4500 sachsare försvarar staden på order av kung August. Efter fyra månaders belägring kapitulerar Thorn och sachsarna tas tillfånga av Carl och förs över till Sverige för att fylla på i luckorna efter stupade karoliner, äkta svenska kvinnor och bli bofasta som hantverkare.
  I januari 1704 tågar en kontingent på 174 sachsare på vinterblöta och halkiga vägar längs den småländska ostkusten. De utgör en del av en den sachsiska kontingenten och förs till Westervik. Fångläger existerar inte, de främmande krigsmännen inlogeras hos stadens borgare att kampera ihop med dem. Sysslolösa driver de runt, super, spelar kort och slåss. Sinsemellan och med stadsbor.
  En av dem är fänrik Heinrich von Endre som hamnar i krakel med värdshusvärden Krabbe. Han sticker kniven i honom, flyr men tas till fånga. Rakstugupigan Amanda har förälskat sig i von Endre och går med mat och vin till honom i fånghålan där han kastats ner. Men all hennes kärlek och alla omsorger till trots blir hennes lott en gränslös förtvivlan dagen då han sonar sitt brott.
  Ett sorgesamt kvinnoöde blir också Cecilia, Silken, Bagges. Hon lever i ständig oro över maken, tullförvaltaren Emanuels snedsprång. En grann karl som lekande lätt hittar sig väg under andra kvinnors kjolar och blusar. En av dem blir
  Adeline, hustruns bästa väninna. Hon straffas hårt och vämjeligt av maken, kapten Ankarmalm.
  Maria de la Rosa, en vinhandlardotter från Calmar uppvaktas av Emanuel och blir hans nästa kärleksaffär. Hon bär en hemlighet med sig som avslöjas i en fäktduell där hon hämnas sin fästekvinna.
  En lysten mordängel, den fruktade böldpesten, väcks till liv av kriget på kontinenten. Den färdas över land och hav och drabbar sina offer med outhärdliga smärtor och besinningslös galenskap. Pesten når Westervik och kallar hädan en tredjedel av stadsborna. För var och en av dem blåser stadens musicus en plågsam salut från ett uppslaget fönster i rådhusets ovanvåning. Hans instrument är en brölande Dödsbasun.
  Således: Något för dig att gripa tag i? Beräknad tid? Starttidpunkt? Kostnad?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s