Lektör

Jag är medlem i Lektörsförbundet, examinerad språkkonsult i svenska och har arbetat professionellt med text sedan 1996.

Sidan innehåller rubrikerna:

 • Lektörsläsning
 • Förstakapitelanalys
 • De första 50 sidorna
 • Format
 • Priser
 • Boka tid
 • Vad kunderna säger

 

Lektörsläsning

En lektörsläsning innebär i många fall att chanserna att bli publicerad ökat betydligt. Det ska dock sägas att det inte är någon garanti. Som författaren äger du din text och gör ändringar (eller låter bli) efter lektörsläsningen.

De här punkterna finns med i en lektörsläsning från mig:

 • dramaturgi & struktur (hur berättelsen är vävd)
 • tidslinje & konstruktion (logik, tempo, framåtrörelse)
 • intrigen? (balans och trovärdighet, logiska luckor, är det spännande)
 • karaktärer (protagonist, antagonist och bipersoner – deras utveckling)
 • perspektiv
 • dialog, gestaltning och variation i texten
 • stil och språk
 • exempel på ovanstående  punkter direkt i manuset så att du lättare ska förstå vad jag vill åt.

Andra punkter kan också komma till, som till exempel research, hur gångbart manuset är i dag eller, om du skriver fantastik, världsbygge eller skapade språk.

 

Förstakapitelanalys

I det tempo som världen i dag snurrar måste du fånga läsaren snabbt. I första kapitlet ska dramat starta, oavsett om det är en deckare eller en kärleksroman. Det första kapitlet slår an tonen för resten av ditt manus.

Jag ser på:

 • anslaget
 • presentationen av huvudpersonen, perspektiv
 • din berättarröst
 • stil och språk.

De första 50 sidorna

Det är under de här sidorna som du verkligen fångar läsaren. Många böcker hamnar för evigt i högen ”Läst men inte avslutat” för att början inte är intressant nog. Där ska inte ditt manus hamna. Du får därför en ordentlig genomgång av vad som är intressant och vad som behöver förbättras.

Jag ser på:

 • anslaget
 • presentation och fördjupning av karaktärerna, perspektivet
 • antagonistens ”dagordning” och trovärdighet
 • fördjupningen av berättelsen
 • din berättarröst
 • gestaltningen
 • återkommande språkliga fel.


Format

Manuset ska skickas som en fil i Word, så att jag kan formatera den för mina anteckningar. Har du inte Word, hör av dig så kommer vi överens om något innan starten. Du får tillbaka både kommentarer och utlåtande som en pdf.


Priser

All lektörsläsning inkluderar ett lektörsomdöme samt kommentarer i manuset. Jag använder faktureringsfirma. Innan läsningen börjar ska fakturan vara betalad.

Lektörsläsning, roman eller novellsamling

500 kr + 12 öre per ord + 25% moms .

Förstakapitelanalys – Håller öppningen?

1500 + 25% moms. (Upp till tio sidor, därefter se novell eller roman)

De första 50 sidorna – De viktiga sidorna som förlagen i första hand ser på

3000 + 25% moms

Lektörsläsning poesi

3000 kr + 50 öre per ord + 25% moms

Lektörsläsning, fackbok

2500 kr + 12 öre per ord + 25% moms.

 

Rabatt

Jag ger rabatt till återkommande kunder.

Rabatt om jag läser om samma manus

Om du vill att jag läser ditt manus en andra gång, när du har bearbetat det, ger jag 15 procent i rabatt.

Rabatt för återkommande kunder

Du får alltid 10 procents rabatt om jag har lektörsläst något av dina manus tidigare.

 

Boka en tid eller först till kvarn …

Jag tillämpar turordning, så tiden för lektörsläsningen kan variera beroende på hur många som står i kö. Du kan också boka en tid för att vara säker på att få ditt manus läst en viss period. Då gör du en delbetalning på 1000 kronor som sedan dras av från avgiften. Du får ett datum då jag startar med din text. Har du inte bokat gäller först till kvarn.

handskrift_200px

Vad kunderna säger

Oj, vad du är duktig! Inte undra på att man vill fråga på 🙂 Tack så mycket, detta kommer med i mitt vidare arbete … – Sofia Rhedin

Vill bara passa på att skriva ett tack, nu när jag har hunnit läsa ditt utlåtande samt alla kommentarer för de första kapitlen. Jag visste inte vad jag skulle vänta mig när jag anlitade en lektör (dig), men du överträffar sannerligen förväntningarna! Aldrig hade jag vågat hoppas på att få så mycket matnyttig feedback! Är supernöjd, verkligen! Jag förmodar att det inte finns något ”Pricerunner för lektörer” där man kan betygsätta dig, men om det hade funnits något sådant skulle jag tveklöst ha givit dig tio stjärnor av tio i betyg. Kanske elva. Så, stort tack! – Tor Claesson

Jobbar mig igenom dina många kommentarer. Stort tack för att du vågade skicka med dem. Mycket nyttiga! Tar jag tag i tempo, karaktärer och miljöer med nya ögon. – Anders Blomström

Tack för din fantastiska läsning och dina kommentarer Anna! Helt förstummad över dina insikter och avslöjanden! – Yvonne Waern

Annonser

2 reaktioner till “Lektör”

 1. Hej Anna!
  Håller på med en total omarbetning av mina historiska roman ”Dödsbasunen”. Ursprungsversionen läst och kommenterad av en lektör. Min goda vän Kajsa fungerar nu som min lektör och diskussionspartner. Hon har god känsla för och hög kompetens för språk och logik. Vi bor trettio mil från varandra och korresponderar så gott som dagligen. Vi har så trevligt tillsammans i ett berikande samarbete. När den nya versionen ligger klar kan det bli aktuellt med en lektörsgranskning av utomstående person. Handlar om ett femtiotal kapitel som fördelas på ca 350 sidor. Texten handlar om Carl XII:s krig i Polen, hans belägring av staden Thorn 1703. 4500 sachsare försvarar staden på order av kung August. Efter fyra månaders belägring kapitulerar Thorn och sachsarna tas tillfånga av Carl och förs över till Sverige för att fylla på i luckorna efter stupade karoliner, äkta svenska kvinnor och bli bofasta som hantverkare.
  I januari 1704 tågar en kontingent på 174 sachsare på vinterblöta och halkiga vägar längs den småländska ostkusten. De utgör en del av en den sachsiska kontingenten och förs till Westervik. Fångläger existerar inte, de främmande krigsmännen inlogeras hos stadens borgare att kampera ihop med dem. Sysslolösa driver de runt, super, spelar kort och slåss. Sinsemellan och med stadsbor.
  En av dem är fänrik Heinrich von Endre som hamnar i krakel med värdshusvärden Krabbe. Han sticker kniven i honom, flyr men tas till fånga. Rakstugupigan Amanda har förälskat sig i von Endre och går med mat och vin till honom i fånghålan där han kastats ner. Men all hennes kärlek och alla omsorger till trots blir hennes lott en gränslös förtvivlan dagen då han sonar sitt brott.
  Ett sorgesamt kvinnoöde blir också Cecilia, Silken, Bagges. Hon lever i ständig oro över maken, tullförvaltaren Emanuels snedsprång. En grann karl som lekande lätt hittar sig väg under andra kvinnors kjolar och blusar. En av dem blir
  Adeline, hustruns bästa väninna. Hon straffas hårt och vämjeligt av maken, kapten Ankarmalm.
  Maria de la Rosa, en vinhandlardotter från Calmar uppvaktas av Emanuel och blir hans nästa kärleksaffär. Hon bär en hemlighet med sig som avslöjas i en fäktduell där hon hämnas sin fästekvinna.
  En lysten mordängel, den fruktade böldpesten, väcks till liv av kriget på kontinenten. Den färdas över land och hav och drabbar sina offer med outhärdliga smärtor och besinningslös galenskap. Pesten når Westervik och kallar hädan en tredjedel av stadsborna. För var och en av dem blåser stadens musicus en plågsam salut från ett uppslaget fönster i rådhusets ovanvåning. Hans instrument är en brölande Dödsbasun.
  Således: Något för dig att gripa tag i? Beräknad tid? Starttidpunkt? Kostnad?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s